Rustbeltet ingen glemte

Når mediene skal ta oppgjør med seg selv, foretas det tilsynelatende av folk som har lest norske medier selektivt de siste månedene. Blant annet er en av fortellingene nå at mediene har vært for dårlige til å forklare hvorfor amerikanere – spesielt i det såkalte rustbeltet – stemte Trump.

Vel, siden noen åpenbart gikk glipp av det, her er et knippe artikler fra de to siste månedene før valget, som blant annet handler om hvite folk i rustbeltet som stemmer Trump:

Bergens Tidende: “Hver gang de stjeler et skilt, lager jeg et større og bedre” (betalingsmur) – har også stått i Schibsteds øvrige regionaviser, Adressa, Aftenbladet og Fædrelandsvennen. Sjekk også artikkelforfatter Helge Svelas “Kampen om Rust-Vesten” fra tidligere i år.

Dag og Tid: “Trump og den nasjonal konservative revolusjonen” (betalingsmur, feil i orddeling fra originalen)

Dagbladet: “Derfor omfavner de Trump”

Dagens Næringsliv: “Her står «bakke-krigen»” (betalingsmur). Sjekk også denne fra primærvalgene: “Vinner på sinne” (også betalingsmur)

Morgenbladet: “Donald Trump har uansett 50 millioner stemmer i ryggen” – kommentar som på få avsnitt gir et godt bakteppe til mytologien om rustbeltet.

NRK: “Derfor går hvite menn i «Rustbeltet» for Trump”

TV2: “Donalds store comeback” – se også “Michael Moore har fem grunner til at Trump blir USAs neste president”, rustbeltet på første plass

VG: “De er Trumps sinte menn” – VG er kanskje den avisen som har vært tettest på rustbeltet, og som har truffet mest presist i analysene av Trump-velgerne i forkant av valget.

Og så klarer jeg ikke dy meg – men enkelte argumentene fra liknende artikler plukkes dels fra hverandre i kjent stil av Jan Arild Snoen her:

Minerva: “Trumps fattigfolk”

Sist, tross alfabetisk rekkefølge ellers, og slett ikke minst:

Aftenposten: “Dette er nøkkelfaktorene som avgjør om Clinton eller Trump vinner”. Christina Pletten burde nesten utstyrt artikkelen med vignetten “spoiler alert”, for hun skriver tidlig: “i de viktige vippestatene i rustbeltet i Midtvesten har hvite uten utdanning vært ekstra lite interessert i å stemme ved tidligere valg. Det kan endre seg, fordi Trump altså er mer populær blant denne gruppen enn noen republikaner siden Ronald Reagan”. Hun traff også på at Clinton slet med å motivere andre grupper som hjalp Obama til seier i 2012. Dette er altså Norges største papiravis, som på valgdagen i grunnen fastslo ganske presist hva det var som gjorde at Trump kom til å stå som seierherre noen timer senere. Poeng til Pletten. Og fortsatt null poeng til dem som mener norske medier var for dårlige på rustbeltet.

You May Also Like